Ispis

Održana početna konferencija projekta „Pruži ruku potrebitima“

U Velikoj gradskoj vijećnici dana 08.05.2019.godine održana je početna konferencija projekta “Pruži ruku potrebitima” iz programa “Zaželi” čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, a partneri Grad Križevci, Centar za socijalnu skrb Križevci i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci.

Vrijednost projekta je 5.899.890,60 kuna, a razdoblje provedbe od 15.6.2018. do 15.12.2020. godine.

U sklopu projekta zaposlene su 33 žene koje brinu o 181-om korisniku. Na području grada Križevaca zaposleno je 14 žena, na području općine Gornja Rijeka 4 žene, općine Kalnik 3 žene i na području općina Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno po 6 žena.

Govoreći o projektu, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus podsjetila je na riječi gradonačelnika Marija Rajna da je program “Zaželi” program nadogradnje postojećem programu.

“To su slijedile sve jedinice lokalne samouprave i Koprivničko-križevačka županija kao nositelj programa i mi smo i ove godine potpisali ugovor za pomoć u kući za područje grada Križevaca i sve naše četiri općine. Taj program će opstati, a ovaj “Zaželi” je na 30 mjeseci, odnosno zapošljavanje žena na 24 mjeseca možda će ići dalje, vidjet ćemo. Posebno bih željela istaći suradnju sa partnerima , Gradom Križevcima koji nam pruža podršku , Centrom za socijalnu skrb Križevci sa čijom suradnjom smo detektirali korisnike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Križevci za zapošljavanje prijavljenih žena”.

Gradonačelnik Mario Rajn izrazio je svoje zadovoljstvo ostvarivanjem ovog projekta :

“Mi ćemo i dalje pratiti programe Europskog socijalnog fonda i svih drugih raspoloživih strukturnih fondova. Projekt ima višestruku korist u društvenoj zajednici. S jedne strane osobe koje su bile dugotrajno nezaposlene su zaposlene, a istovremeno činimo značajan iskorak za društvenu zajednicu i standard ljudi koji su u nemogućnosti, neimaštini i na tome vam od srca zahvaljujem” – kazao je gradonačelnik i poželio i dalje uspješnu provedbu projekta.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović kazala je da se ovim projektom nadograđuju socijalne usluge u zajednici.

“Korisnici ovih usluga nisu isključivo osobe iz sustava socijalne skrbi nego su i osobe starije životne dobi koje su narušenog zdravstvenog stanja i kojima je potrebna podrška. Ovim projektom nastojimo odgoditi odlazak u domove za starije i nemoćne i time širimo mrežu izvaninstitucionalne podrške starijim i nemoćnim osobama” – rekla je Sanja Jakopović i čestitala na projektu.

U ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci obratila se predstojnica Vesna Kuterovac :

“Program “Zaželi” provodi se na području cijele Hrvatske, vrijednost mu je milijarda kuna. Zaposlit će se preko 7000 žena koje će skrbiti za više od 40 000 kućanstava. Ovim projektom pokrivena je cijela naša županija te je 165 žena uspješno zaposleno. Time se vide rezultati smanjenja broja nezaposlenih žena. Druga velika korist za žene je njihovo obrazovanje za gerontodomaćice i time postaju zapošljivije te bi u budućnosti mogle lakše naći novo zaposlenje. Treća važna komponenta je ta briga i skrb za starije osobe, povećavamo razinu socijalnih usluga u samoj zajednici. Vjerujem da ste jako ponosne jer radite jedan jako koristan i human posao i na tome vam čestitam”.

Projekt je predstavila Antonija Srbljinović koja je kazala da se pruža pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće prostora, u posredovanju u ostarivanju raznih prava te uključivanje u društvo.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Ana Mušlek pohvalila je provođenje projekta:

“Preko projekta zaposleno je u našoj županiji 165 žena. Provodi se ukupno sedam projekata vrijednosti 26 milijuna, a pruža se podrška, briga i njega za preko 750 korisnika. Imamo doista pozitivna iskustva, dugo godina surađujemo s Gradskim društvom Crvenog križa Križevci na programima pomoći u kući starijim osobama i dnevni boravak na što smo izuzetno ponosni. Jedna smo od prvih županija koja je krenula s tim i dalje nastavljamo, a ovi projekti su samo nadogradnja tog sustava” – kazala je Ana Mušlek.

Početnoj konferenciji projekta prisustvovali su brojni gosti, članovi Odbora Gradskog društva Crvenog križa , predstavnici udruga i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Sveti Ivan Zelina i Vrbovec.

Ispis

Održana dvodnevna edukacija za stručne radnike Centra za socijalnu skrb Križevci

Dana 01.04.2019. i 08.04.2019.godine stručni radnici Centra za socijalnu skrb Križevci u sklopu provođenja projekta „Obitelj-drugačija, a ista“ sudjelovali su na edukaciji na temu „Unapređenje kompetencija stručnjaka-sveobuhvatna obiteljska procjena“.

Edukaciju su održale Sanja Orešković Vrbanec, dipl.soc.pedagog i Natalija Stanković, prof. psihologije iz Udruženja „Djeca prva“ iz Zagreba. Na edukaciji se govorilo i raspravljalo o procjeni sigurnosti djeteta, sveobuhvatnoj obiteljskoj procjeni kao i individualnom planu promjene kroz analizu primjera i rad na primjerima iz prakse, kao i podršci stručnjacima kroz konzultacijske sastanke.

Edukacija se provodila kroz teorijski okvir i rad u malim grupama.

Djelić atmosfere možete vidjeti kroz fotogaleriju.

Ispis

Održan radni sastanak sa stručnim suradnicima škola

Centar za socijalnu skrb Križevci u partnerstvu sa Udruženjem „Djeca prva“ iz Zagreba provodi trogodišnji program „Zajedno za djecu „ s ciljem pružanja sveobuhvatne podrške udomiteljima za djecu.

U sklopu provođenja projektnih aktivnosti, dana 25.03.2019.godine na inicijativu Centra za socijalnu skrb Križevci održan je radni sastanak sa stručnim suradnicima škola u svrhu izrade Protokola o suradnji Centra za socijalnu skrb Križevci i odgojno-obrazovnih institucija na području mjesne nadležnosti Centra za socijalnu skrb Križevci u osiguravanju podrške djeci i mladima u udomiteljskoj skrbi.

Svrha izrade Protokola je osnaživanje i jačanje međuresorske suradnje Centra za socijalnu skrb Križevci te osnovnih i srednjih škola.

Ispis

Svjetski dan socijalnog rada 2019.godine

Svjetski dan socijalnog rada  obilježava se svake godine trećeg utorka u ožujku, a ove godine pada na dan 19. ožujka. Tema obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada ove godine  je „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“  i u skladu je s Globalnim planom za socijalni rad i socijalni razvoj.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, stručni radnici Centra za socijalnu skrb Križevci sudjelovali su na V. regionalnom simpoziju pod nazivom „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“ koji se održao u Varaždinu dana 15. ožujka 2019. godine.

cilj održavanja regionalnog simpozija je bio poticanje na razmišljanje o kvaliteti suradnje među stručnjacima kao pretpostavci suradnje s građanima i korisnicima socijalnih usluga. Kroz simpozij se govorilo o izazovima suradnje među profesijama u pružanju socijalnih usluga u zajednici, a simpozij je bio prilika za međusoban susret različitih profesija koje nerijetko rade s istim korisnicima, ali prečesto bez dovoljno koordinacije i poznavanja specifičnih procedura ili profesionalnih specifičnosti.

Ispis

PODRŠKA DJELATNICAMA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB ZADAR

Vezano na nemile događaje na Pagu i tragično stradanje djece osjećamo dužnost da kao struka damo podršku kolegama iz Centra za socijalnu skrb Zadar. Stoga smo se okupili dana 08.03.2019.godine u 12,00 sati ispred zgrade Centra za socijalnu skrb Križevci kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u sustavu socijalne skrbi i pružili podršku zaposlenicima Centra za socijalnu skrb Zadar na koje se baca krivnja i odgovornost za nemili događaj na Pagu kao i mnogo puta ranije u sličnim situacijama.

Ovim okupljanjem željeli smo pružiti moralnu podršku prvenstveno kolegicama i kolegama iz Centra za socijalnu skrb Zadar koji su se našli u središtu hajke traženja krivca za monstruozan zločin koji se dogodio na Pagu i ukazujemo na nezadovoljstvo načinom na koji se rješavaju problemi dugogodišnje zapuštenosti sustava socijalne skrbi. Srećom sva djeca su preživjela i uspješno se oporavljaju od ozljeda.

Ovaj slučaj kao i mnogi do sada pokazali su da se javnost tek nakon što se dogodi neka tragedija upoznaje s radom socijalne službe. Ovoga puta, prvenstveno zahvaljujući našem Sindikatu, u prvi plan istaknuti su problemi zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i odbačena je mogućnost da se smjenom ili kažnjavanjem jedne osobe ti problemi sakriju od javnosti.

Mi, zaposlenici u sustavu najbolje znamo s kakvim se problemima i preprekama svakodnevno susrećemo u radu. Prvenstveno tu je nedovoljan broj stručnog kadra svih profila, normativi koji ne prate stvarne potrebe korisnika i daleko su od standarda zemalja članica EU, loši i neadekvatni radni prostori, nedostatak sredstava za rad samo su neki od naših svakodnevnih problema. Svjesni smo da ne postoji idealno rješenje, ali smo jednako svjesni da se sadašnje stanje može popraviti, međutim to je nemoguće bez stvarne želje za promjenama i potpore ministarstva i Vlade.

Nakon godina ukazivanja na probleme, nebrojenih dopisa, mailova, sms poruka, telefonskih poziva od strane Sindikata, i uglavnom, ignoriranja od strane Ministarstva i Vlade smatramo da je došao trenutak kada bi se svi zaposlenici u sustavu socijalne skrbi trebali ujediniti u traženju poboljšanja uvjeta rada u sustavu.

Ovo okupljanje neka bude prvi korak k tom cilju.

                                        

                                                                       ZASLUŽUJEMO VIŠE I BOLJE

                                                                                                           Djelatnici Centra za socijalnu skrb Križevci

Kontakt

Adresa:
Bana Josipa Jelačića 5
48260 Križevci, Hrvatska
Koprivničko - križevačka županija
 
Telefoni:
682-944
711-710
711-730
682-943
682-946
682-947
682-945
 

        Fax

        e-mail

FAX: 048/270-231 ili 682-944 kućni 119
ili