Ispis

Održano predavanje za udomitelje za odrasle osobe na temu palijativne skrbi

Dana 17.10.2019.godine održano je predavanje za udomitelje za odrasle osobe na temu palijativne skrbi koje je održala koordinatorica za palijativnu skrb u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije gđa. Marina Međimorec, bacc.med.tech.

Palijativna skrb je pristup koji poboljšava kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima neizlječivih, uznapredovalih bolesti. Cilj palijativne skrbi je ublažavanje boli i ostalih simptoma koji uzrokuju patnju bilo tjelesnu, psihološku, socijalnu ili duhovnu.

S obzirom da na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb postoji veći broj udomitelja za odrasle osobe koji se svakodnevno susreću s potrebama smještenih korisnika u okviru palijativne skrbi, Centar za socijalnu skrb Križevci je u suradnji sa Domom zdravlja Koprivničko-križevačke županije detektirao potrebu i organizirao predavanje za udomitelje.

Cilj predavanja je bio upoznavanje udomitelja sa palijativnom skrbi, ciljevima i metodama palijativne skrbi, edukacijom o podršci članovima obitelji korisnika, ulogama ostalih nositelja palijativne skrbi kao što su ambulante obiteljske medicine, patronažne zdravstvene službe, bolnice, Centri za socijalnu skrb itd, te ulogom koordinatora palijativne skrbi i Centra za socijalnu skrb u pružanju podrške udomiteljima.

Ispis

Udomiteljstvo je poziv – održano druženje udomiteljskih obitelji na završetku trogodišnjeg programa “I ti si dio podrške! – Zajedno za djecu“

U danima kada se obilježava Dječji tjedan, 11.10.2019.godine u prostoru Gradske knjižnice „Franjo Marković“ u Križevcima, održalo se druženje udomiteljskih obitelji s predstavnicima lokalne zajednice i medija „I ti si dio podrške! – Zajedno za djecu“ u organizaciji Udruženja „Djeca prva“.

Program „Zajedno za djecu“ Udruženje „Djeca prva“ provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Križevci, a financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. To je program podrške udomiteljima u području udomiteljstva za djecu, a temelj mu je zaštita prava, dobrobiti i najboljeg interesa svakog djeteta. Njime se naglašava važnost usklađenosti cijele zajednice, svih njenih članova, kako bi se djeci u udomiteljskoj skrbi osigurali uvjeti za kvalitetan život i zdrav psihosocijalni razvoj. U skladu s time, aktivnosti programa nisu usmjerene samo na udomiteljske obitelji nego i na stručnjake u javnim institucijama te široj javnosti.

Čestitke na uspješno provedenom programu i podršku Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije iskazali su pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Partner u programu “Zajedno za djecu” je Centar za socijalnu skrb Križevci pa je o podršci udomiteljima govorila ravnateljica Sanja Jakopović, a zatim su udomitelji predstavili iskustva vlastitog rada s djecom. Mnogi od njih već se niz godina bave udomiteljstvom.

O udomiteljskim iskustvima govorila je Delfa Benković koja se 16 godina bavi udomiteljstvom, sudjelovala je u školovanju 5-tero djece od prvog razreda osnovne pa do završetka srednje škole.
“Mi ne kuhamo samo, peremo i peglamo, mi stalno idemo u školu.
Posao udomitelja je da djeca završe školu, imaju svoj posao i da budu pozitivni ljudi” – kazala je udomiteljica Delfa.

Marija Babić iz Križevaca udomiteljstvom se bavi već 49 godina. Ima zaista bogato iskustvo. Udomljenu djecu, a njih je bilo čak 36-tero, voli kao svoju vlastitu:

“Vraćaju mi se kao odrasli ljudi, imaju svoje obitelji, ali zovu me, pitaju uvijek kako sam, čestitaju rođendan, dođu me pogledati. Teško se rastati od njih” – iznijela je svoje iskustvo Marija Babić.
Udomiteljice su zahvalile djelatnicima Centra za socijalnu skrb Križevci na potpori i savjetima te Udruženju “Djeca prva” na edukaciji koja im pomaže da budu još bolje u ophođenju s djecom.

Dubravka Čordašev iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece predložila je da se u Križevcima osnuje udruga, a zatim su udomiteljima uručene potvrde o sudjelovanju u programu “Zajedno za djecu”.
Održan je i prigodan glazbeno-scenski program.

Ispis

Održana predavanja za učitelje i nastavnike u Osnovnoj školi "Grigor Vitez" Sv.Ivan Žabno i Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Križevcima

U sklopu projektnih aktivnosti Programa "Zajedno za djecu", Centra za socijalnu skrb Križevci kao partnera programa  i Udruženja "Djeca prva" iz Zagreba kao nositelja program održana su predavanja za učitelje i nastavnike u Osnovnoj školi "Grigor Vitez" iz Sv. Ivana Žabno i Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Križevcima na temu "Podrška djeci iz udomiteljskih obitelji u odgojno-obrazovnom procesu.

Ispis

Održan sastanak sa predstavnicima/ama Policijske postaje Križevci i Udruge “Hera” Križevci u sklopu programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”

hera 20190531 133359

U petak 31. svibnja, udruga “Hera” Križevci je održala  sastanak sa predstavnicima/ama Policijske postaje Križevci te Centra za socijalnu skrb Križevci.

Cilj sastanka bio je upoznati sudionike/ce sa uslugama koje HERA pruža  na području Koprivničko-križevačke  županije žrtvama i svjedocima kaznenih djela, posebno žrtava kaznenih djela i   prekršaja nasilja u obitelji kao i unaprijediti postojeću suradnju između Policijske postaje Križevci i Centra za socijalnu skrb Križevci. Također u prostorijama Policijske postaje Križevci postavljen je  i Info pult s letcima namijenjenim informiranju  žrtava o pravima te pružanju savjetodavne, psihološke  te pravne pomoći i podrške.

Sastanak je dio aktivnosti programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”  kojeg provodi Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa, a partnerske organizacije na projektu su: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar Slavonski brod; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir Knin. Program je financijski podržan od strane Ministarstva pravosuđa.

Kontakt

Adresa:
Bana Josipa Jelačića 5
48260 Križevci, Hrvatska
Koprivničko - križevačka županija
 
Telefoni:
682-944
711-710
711-730
682-943
682-946
682-947
682-945
 

        Fax

        e-mail

FAX: 048/270-231 ili 682-944 kućni 119
ili