• Radno vrijeme
    Pon – pet: 07.00 – 15.00 sati

  • Kontaktirajte nas korisnik041@socskrb.hr

Centar za socijalnu skrb Križevci

Održana završna konferencija projekta "Aktivni i uključeni – mobilnošću i senzibilnošću do zaposlenja"

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci, u ponedjeljak 13. srpnja 2020. održana je završna konferencija za javnost projekta „Aktivni i uključeni – mobilnošću i senzibilnošću do zaposlenja“, čiji je nositelj Udruga osoba s invaliditetom Križevci, a partner na projektu je Centar za socijalnu skrb Križevci.

Ovim projektom, osobama s invaliditetom i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi omogućeno je stjecanje novih kompetencija za tržište rada, te da budu osnaženi za tržište rada i aktivno traženje posla putem motivacijskih radionica i osposobljavanja na računalima. Putem kampanje promicanja jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom i promicanja prednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom podignuta je i razina svijesti javnosti u Križevcima, a i šire.

Konferenciju je otvorio i prisutne pozdravio predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić, koji je istaknuo da su osobe s invaliditetom jedna od skupina kojima je otežan pristup tržištu rada. Razlog tome nije samo njihova invalidnost, nego i nedostatak informiranosti i niska razina svijesti javnosti o tom problemu, kao i nedovoljne mogućnosti školovanja.

Voditeljica projekta, Ivana Hrg Matušin upoznala je sve prisutne s ciljem projekta, korisnicima, kao i ostvarenim rezultatima te je predstavila projektni tijek i njegove ostvarene aktivnosti: promotivne aktivnosti poput izrade promotivnih materijala, održane početne konferencije projekta, izrada priručnika, nabavka prijenosnih računala, snimljene i emitirane TV i radio emisije, održano informatičko opismenjavanje - ECDL, te tematske radionice za osnaživanje za tržište rada kao i tematske radionice iz područja socijalnih i komunikacijskih vještina, profesionalnog razvoja. „Što se tiče održivosti ovoga projekta, poseban naglasak slijedećih godina bit će stavljen na osiguravanje dovoljnih promotivnih aktivnosti za podizanje svijesti javnosti. Udruga osoba s invaliditetom Križevci nastavljat će se javljati na natječaje i pozive objavljene od nacionalnih i europskih institucija koje se bave osnaživanjem i uključivanjem u rad osoba s invaliditetom. Uvjereni smo da smo ovim projektom poboljšali situaciju u kojoj se nalaze nezaposlene osobe s invaliditetom kao i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi“, istaknula je voditeljica projekta.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci, gđa. Sanja Jakopović, istaknula je da je uloga partnera motiviranje mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji su u njihovoj evidenciji za uključenje u projekt. Naglasila je da u našoj sredini nedostaje neki vid organiziranog stanovanja za korisnike, kao što je stambena zajednica.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel pohvalio je provođenje ovog, kao i drugih projekata Udruge osoba s invaliditetom Križevci, i poželio da i sljedećih godina postižu izvrsne rezultate.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Križevci Vesna Kuterovac čestitala je na provedenom projektu i poželjela puno uspjeha. “Mi kao Zavod za zapošljavanje pratimo rad Udruge osoba s invaliditetom Križevci, sudjelujemo u kreiranju programa javnih radova. Nadamo se da će tako biti i u ovoj godini, javni radovi bi se ubrzo trebali pokrenuti”.

Prof. Ana Ivančan i prof. Sanela Štubelj vodile su tematske radionice za polaznike projekta i naglasile koliko je takav vid rada s polaznicima bio potreban i na površinu je izvukao njihove sposobnosti, skrivene talente i motivaciju za rad.

Predavač ECDL informatičkog opismenjavanja Dino Kurelović čestitao je na odrađenom projektu, posebno što su polaznici uspješno savladali informatičko opismenjavanje.

Jedan od osnivača Udruge osoba s invaliditetom Križevci Branko Hrg naglasio je što je sve UIK Križevci postigla kroz ovo vrijeme:
“Dokaz je da osobe s invaliditetom itekako mogu napraviti strašno puno. U zajednicama diljem Hrvatske nema primjera osnivanja jedne ovakve tvrtke kao što je Hedona, nema primjera ovakvog zapošljavanja na konkretnom tržištu rada, a sve su to osmislile osobe s invaliditetom. To neka vam bude motivacija, hrabrost i pričajte o tome. Na taj način ćemo postići veću senzibilizaciju društva. Samo na konkretnim primjerima možemo napraviti mnoge stvari” – kazao je Branko Hrg.

Polaznici su izrazili zadovoljstvo što su bili sudionici projekta, informatički se osposobljavali, bili na radionicama komunikacije i socijalizacije te što su neki od njih već imali priliku dobiti zaposlenje, kao što je to slučaj u Hedoni. Ostali očekuju zaposlenje, želja im je da poslodavci prepoznaju njihovu vrijednost i marljivost i pruže im priliku da to dokažu na radnom mjestu.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a vrijedan je 516.702.53 kn.

Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca.

PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJA

Pravo na pristup informacijama je pravo korisnika na traženje i dobivanje informacije kao i obvezu tijela javne vlasti da omogući pristup zatraženoj informaciji,

odnosno da objavljuje informacije neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze određene zakonom ili drugim propisom.