• Radno vrijeme
    Pon – pet: 07.00 – 15.00 sati

  • Kontaktirajte nas korisnik041@socskrb.hr

Centar za socijalnu skrb Križevci

Održana edukacija za stručne djelatnike u okviru programa „Zajedno za djecu“

1646048295033

U okviru programa „Zajedno za djecu“  održana je dana 25.02.2022.godine jednodnevna edukacija za stručnjake  Centra za socijalnu skrb Križevci na temu „Razvoj odnosa i bliskosti“.

Edukacija se provodi u okviru trogodišnjeg programa Zajedno za djecu, programa usmjerenog podršci udomiteljima u području udomiteljstva za djecu. Program provode Udruženje „Djeca prva“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Križevci te Centrom za socijalnu skrb Vrbovec, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Opći cilj programa je doprinijeti zaštiti prava i dobrobiti djece u udomiteljskoj skrbi kroz kvalitetnu podršku udomiteljskoj i biološkoj obitelji i razvoj integriranog pristupa institucionalnih i izvaninstitucionalnih pružatelja socijalnih usluga. Jedan od ciljeva programa je i unaprjeđenje kvalitete podrške djeci u udomiteljskoj skrbi u lokalnoj zajednici, kroz unaprjeđenje kompetencija stručnjaka, u okviru kojeg se i održava navedena edukacija.

Svrha radionice je  bila unaprijediti kompetencije stručnjaka sustava socijalne skrbi (centara za socijalnu skrb) koji direktno rade s djecom, mladima i obiteljima, kroz temu razvoja odnosa i bliskosti.

Bliske veze važne su za dječji rast i razvoj, a oblikuju nas kroz cijeli život. Kao društvena bića, svoje temeljne ljudske potrebe – biti vidljiv, zaštićen, dobiti utjehu i steći osjećaj sigurnosti, u sebe i druge, možemo ispuniti jedino u odnosu s drugima. Način na koji smo se povezali s osobama koje su brinule o nama oblikovao je naše poimanje sebe i način na koji se povezujemo s drugima. Bliskost odnosno fizički kontakt povezan je i sa sazrijevanjem živčanih struktura u mozgu, osobito dijelova koji su sjedište emocija. Ako je o djetetu brinula osoba koja je bila osjetljiva na njegove potrebe i spremna na njih reagirati, dijete je razvilo pouzdanu vezu odnosno sigurnost. Ako potrebe djeteta nisu bile prepoznate i ako odrasla osoba nije bila spremna na njih reagirati na primjeren načina, dijete je razvilo neki od oblika nepouzdanih veze odnosno nesigurnu privrženost. Posebno nepovoljan utjecaj na dječji razvoj ima zanemarujuća ili zlostavljajuća okolina koja ostavlja trag kako na sjedište emocija u mozgu tako i na područja koja su odgovorna za usmjeravanje pažnje, pamćenje, rješavanje problema i motivaciju. 

Kako djeca u udomiteljstvu imaju nepovoljna rana iskustva, iskustva zanemarivanja, zlostavljanja i drugih stresnih ili traumatskih iskustava, za pružanje podrške njihovom zdravom rastu i razvoju, vrlo je važno poznavanje načina kako iskustva odnosa s bliskim osobama, s osobama koje brinu o djetetu, utječu na njegov razvoj te kako se djetetu (ili odrasloj osobi) može pomoći da gradi zdrave odnose odnosno da se povezuje s drugima na siguran način.

Kroz radionicu  se iskustveno i interaktivno, razmatralo

  • kako prepoznati kakve je oblike veza (povezanosti) dijete razvilo u svojoj primarnoj okolini
  • kako su oni utjecali i kako utječu na način na koji dijete ulazi i gradi odnose danas, kako poima sebe i svijet te kako se ponaša
  • što učiniti odnosno kako pružiti podršku djetetu u izgradnji zdravijih i sigurnijih odnosa u budućnosti

PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJA

Pravo na pristup informacijama je pravo korisnika na traženje i dobivanje informacije kao i obvezu tijela javne vlasti da omogući pristup zatraženoj informaciji,

odnosno da objavljuje informacije neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze određene zakonom ili drugim propisom.